Aural Contraceptive I & II

av Alexander

Charlie Brooker

För det mesta är Twitter en ganska tråkig och onödig sajt. De flesta dagar är det en lekplats för folk som tar sig på för stort allvar. Men vissa dagar hittar man saker som bara är för bra för att vara sant. Som när brittiska journalisten Charlie Brooker länkar till en två år gammal artikel om fenomenet blandband och i synnerhet romantiska blandband. Ni vet, sådan där nostalgi som Nick Hornby byggt sin karriär på.

I artikeln förklarar Brooker hur blandbandet fått sig något av ett uppsving i och med möjligheten att skapa spellistor i Spotify. Och hur den gamla företeelsen att imponera på en potentiell romantisk partner med ett blandband har fått sig en modern version. Som det satiriska snille Brooker är underlåter han sig inte till att skriva en hyllningskrönika om smöriga kärlekslåtar. Tvärtom så vänder han på konceptet. Det är ju onödigt att lägga ner tid på att sammanställa låtar som säger någonting om just dig i hopp om att förföra personen i fråga när det inte ens är säkert att ni passar bra ihop.

Det säkraste sättet att ta reda på om  ni har en hållbar relation är därför, enligt Charlie Brooker, att helt enkelt ha sex till det vi kallar för klassiska ”mood-killers”. För visst, alla kan väl ha det trevligt till Marvin Gays klassiker Sexual Healing, men kan du ha lika trevligt till en panflöjts-version av samma låt? De två Spotify-listorna som Brooker sammanställt är ren och skär humor. Den första delen inleds med låten (You’re) Having My Baby och det säger egentligen allt om hur genialt det här konceptet är. Del två är om möjligt ännu bättre. Försök du ha det trevligt till någonting ur Jesus Christ Superstar om du vågar. Det mest geniala är hur han avsluta lista nummer två med Art Garfunkels Bright Eyes. Ja, den där låten som är med i Watership Down.

Jag kan enkelt konstatera att det var länge sedan jag hade så här roligt. Tacka komedi-gudarna för Charlie Brooker.

Annonser