Omdöme: Pascal + Mattias Alkberg + MF/MB/ på Strand 30/4

av Alexander

Det är inte varje dag man får tillfället att se tre grymma svenska akter på samma scen under samma kväll. För stockholmarna händer det säkert hela tiden men för en tjomme från Växjö är det ovanligt. Det var alltså Valborg 2011 på Strand som jag fick chansen att se MF/MB/, Mattias Alkberg och Pascal. Det var en grym kväll som bjöd på en hel del överraskningar.

Malmö-baserade MF/MB/ inledde kvällen med 30-minuters set som knockade mig helt. Liksom de hade två trummisar – det är väl klart att jag gillar. Utöver detta hade de grymma låtar som funkade helt felfritt live, världens coolaste sångerska, skönt mellansnack samt ett satans bra driv. Enkelt sagt  spelade bandet farlig dödsdisco som fick en att dansa. Helt klart ett band som kommer bli spännande att följa i framtiden. Spelningen går fortfarande att streama genom Gimmie Indie.

Efter den lysande inledningen var det dags för Mattias Alkberg – höjdpunkten för kvällen för mig och mitt sällskap. Alkberg spelade ett grymt set bestående av det bästa från splitt-skivan samt ett par klassiker. Första gången jag såg Alkberg var det i Växjö på en liten klubb som heter Kafé De Luxe med kanske 60 pers i publiken. Det var ju grymt det också, men det var en helt annan grej på ett fullsatt Strand med en engagerad publik som kunde låtarna. Alkberg bjöd på ett gott humör och roligt mellansnack om 1:a Maj, Bob Hund och Harry Potter. Det blev ett par gäster också: Magnus Ekelund sjöng kör och gjorde en snygg insats på Svensk Musik samt Conny Nimmersjö från Bob Hund som spelade gitarr på Dementorer och Fyllskalle. Hela setet var grymt men höjdpunkterna var nog Matti Apornas Son – typ världens finaste låt – samt avslutande Fyllskalle. De grymma människorna på Gimmie Indie var ju där och spelade in hela kvällen och nu finns även Mattias Alkbergs set tillgängligt på deras hemsida.

Pascal avrundade kvällen med ett helt okej set. Jag har aldrig sett Pascal tidigare men det lät stundtals väldigt bra. Egentligen förstår jag inte varför de spelade sist och fick mest tid då jag tycker att Alkberg kunde ha fått spela i typ 2 timmar. Men men, Pascals spelning bjöd på lite härligt gitarrskrammel och ångestsång. Höjdpunkten var när Alkberg äntrade scenen och sjöng på Allt Det Här – deras gemensamma låt från splitt-skivan. Då lyfte det något helt otroligt. Lyssna på streamen här.

Som ni förstår var det här en fantastiskt bra kväll som fick mig något otroligt sugen på att dra till Storsjöyran och se Text & Musik – en festival under festivalen där Alkberg, Pascal, Kajsa Grytt, Conny Nimmersjö och åtta andra akter delar scen med husbandet Raketen. Det kan bli hur bra som helst.

Jag hoppas att jag har möjlighet att åka dit.

(Cred till Musikenligtjerry.se för liveklippen)

Annonser